Ηλιακή Ακτινοβολία - Κίνδυνοι και Προστασία PDF  | Print |  E-mail

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Καρκίνος του δέρματος-Μελάνωμα
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV radiation) που προέρχεται από το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, το οποίο αποτελεί το γενετικό υλικό των κυττάρων του ανθρώπου. Όταν το DNA υποστεί αλλοιώσεις εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας είτε από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές φωτός (π.χ. λάμπες μαυρίσματος), χάνει την ιδιότητά του να ελέγχει τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση των κυττάρων. Μερικές φορές, αυτές οι αλλοιώσεις του DNA οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου του δέρματος.


Υπάρχουν δύο τύπου καρκίνου του δέρματος: μη μελανωματικός και μελανωματικός

Ο μη μελανωματικός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται είτε στα βασικά (basal) είτε στα πλακώδη( squamous) δερματικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στη βάση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Οι μελανωματικοί καρκίνοι είναι λιγότερο συχνοί και αναπτύσσονται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του χρώματος στο δέρμα, μέσω της παραγωγής μελανίνης.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πρωταρχική αιτία καρκίνου του δέρματος.

Η κυριότερη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι το ηλιακό φως, όμως λάμπες μαυρίσματος και solarium είναι επίσης πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας. Άνθρωποι που εκτίθενται στο φως των πηγών αυτών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος οποιουδήποτε τύπου. Ο βαθμός του κινδύνου εξαρτάται από τον αθροιστικό χρόνο έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, την ένταση του φωτός και τη χρήση ή όχι μέτρων προστασίας (ρούχα, αντηλιακό).

Επιπλέον, καρκίνοι του χείλους συνδέονται με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Άνθρωποι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και αντιμετωπίζουν μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του χείλους.

(Πηγή: American Cancer Society – 2006)

iliaki aktinovolia text


Σχετικά με την επιλογή αντηλιακού προϊόντος και τη συνολική αντηλιακή προστασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πέρυσι κείμενο, αποσπάσματα του οποίου δίνονται στη συνέχεια:

Καλοκαίρι, παραλία, ήλιος ... εκατομμύρια ευρωπαίοι θα κατευθυνθούν σύντομα στα ηλιόλουστα μέρη για τις ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές τους. Εκατομμύρια πολίτες, επίσης, θα αναρωτηθούν ποιο αντηλιακό προϊόν να επιλέξουν προκειμένου να προστατευθούν επαρκώς. Υπάρχουν όμως αδυναμίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σήμερα επισημαίνονται τα αντηλιακά προϊόντα. Μια βασική πτυχή αφορά τους δύο διαφορετικούς τύπους επικίνδυνης υπεριώδους ακτινοβολίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΒ είναι η αιτία «εγκαυμάτων από τον ήλιο». Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας» (SPF) αναφέρεται στην προστασία που παρέχει το προϊόν μόνο από την ακτινοβολία UVB (ηλιακό έγκαυμα). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση του συστήματος επισήμανσης. Ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που άρχισε σήμερα, η Επιτροπή θα εκδώσει μια σύσταση η οποία θα εξασφαλίζει ότι η βιομηχανία, από το 2007, θα εφαρμόζει μια τυποποιημένη, απλή και κατανοητή επισήμανση των αντηλιακών προϊόντων………….

Σύμφωνα με την νέα καμπάνια πληροφόρησης της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία και τη λήψη μέτρων προστασίας, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι η χρήση αντηλιακών προϊόντων πρέπει να αποτελεί ένα μόνον μέτρο από ένα σύνολο μέτρων για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, όπως π.χ.:

  • iliki aktinovolia photo 1Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός·
  • iliaki aktinovilia photo 2Χρήση προστατευτικής ενδυμασίας, καπέλων και γυαλιών ηλίου·
  • iliaki aktinovolia photo 3 Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως. Επειδή η έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι τα αντηλιακά προϊόντα παρέχουν επαρκή προστασία για τα βρέφη και μικρά παιδιά.

(Για τη νέα καμπάνια πληροφόρησης της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία και τη λήψη μέτρων προστασίας, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ).

Τα παιδιά χρειάζονται ειδική προστασία από τον ήλιο, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τα ενήλικα άτομα να υποστούν βλάβες εξαιτίας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς:

  • Το παιδικό δέρμα είναι περισσότερο λεπτό και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρό διάστημα έκθεσης στο μεσημεριανό ήλιο να προκαλεί σοβαρά εγκαύματα.
  • Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι συχνή έκθεση στον ήλιο και ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία συνδέονται με υψηλά ποσοστά μελανώματος αργότερα, στην ενήλικη ζωή.
  • Τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Έχει εκτιμηθεί ότι το 80% της ισόβιας έκθεσης ενός ατόμου στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει σημειωθεί πριν την ηλικία των 18 ετών.

· Κάλυψη με προστατευτικά ρούχα, καπέλο και γυαλιά.

· Εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, στα μέρη εκείνα που μένουν ακάλυπτα, όπως το πρόσωπο και τα χέρια. Το αντηλιακό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για παράταση της έκθεσης στον ήλιο.

· Περιορισμός / αποκλεισμός της έκθεσης στο μεσημεριανό ήλιο.

· Αναζήτηση σκιάς.

· Αποφυγή λαμπών μαυρίσματος και προϊόντων μαυρίσματος


Σύμφωνα με μία Αυστραλιανή μελέτη, 4 στις 5 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν με μια λογική αντιμετώπιση – συμπεριφορά : ενθάρρυνση των παιδιών να παίρνουν απλές προφυλάξεις που θα αποτρέψουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες, χωρίς να τους στερήσουν τη χαρά της υπαίθριας δραστηριότητας. Οι γονείς θα πρέπει να λειτουργούν ως παράδειγμα και είναι δική τους ευθύνη να εξασφαλίσουν την επαρκή προστασία των παιδιών τους :

(Πηγή : Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας / protecting children from UV radiation)

Για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των αντηλιακών προϊόντων και μπορείτε να ανατρέξετε στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων και των σχετικών ισχυρισμών - 2006/647/ΕΚ (26.9.06).

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το συνάδελφο Σ .Χαλμπέ, προϊστάμενο του Τμήματος Αξιολόγησης Καλλυντικών Προϊόντων, για το υλικό της ΕΕ που μας παρείχε.

 

Επισκέπτες

We have 1 guest online
RocketTheme Joomla Templates